Az ötletadó Gabojsza. Ő cukkiniből készítette, és mivel a tök és a cukkini rokonok, ez a két étel is rokon, de nem ugyanaz!
A mi kertünk is ontja az ontani valót, így a minap egy gyönyörűséges spárgatököt hoztam be. Kinyomtattam Gabojsza receptjét, és megbeszéltük, hogy ez alapján készül el. Elkészült. Természetesen teljesen más lett. Az asszonykám eszét dicséri! Azt meg borítékolom, hogy te meg eldobod az agyad, ha elolvasod...
Hozzávalók:
Egy közepes zsenge tök, egy kis fej hagyma, kiskanál pirospaprika, felszeletelt paradicsom, sajt, paradicsom csatni, tejfel, kapor, bazsalikom.
Nos, a tököt tessék alaposan megmosni, majd a héját szépen lehámozni, felkockázni a csíkokat, és félretenni. A hagymát vágd apróra, dinszteld meg kevés olajon, add hozzá a pirospaprikát. Ha azt mondod, hogy ez pörköltalap, akkor bingó. Most dobd bele a tökhéjat sózd meg, és szépen dinszteld, amíg megpuhul. Nem kell neki sok! Tedd félre.
Sztori:
Ha ezt a tökhéj pörköltöt megeszed rizzsel, az egy komplett második fogás, olyan, mintha gomba pörköltöt ennél. Ezt az anyósom rendszeresen készítette. Vagy tojást ütött rá, akkor nem ment bele pirospaprika, és akkor tojásos gombaként ette. Ő úgy volt ezzel, hogy a gombát az állaga miatt nem szerette, de az ízét igen. Így ezt a kaját ette gomba helyett...
sztori vége...
A hámozott tök belét szedd ki, majd az egészet szeld fel szép vékony szeletekre. Most egy kivajazott tálba rakj egy sor tököt, hintsd meg friss kaporral, ezt szórd meg a tökhéj pörkölttel, tegyél rá paradicsomszeleteket (nem kell túl sok) erre friss bazsalikomot tegyél, tejfelt rá és reszelt sajtot. A rétegezést folytasd addig, amíg van hozzávaló. Ha van kevés paradicsomlé otthon, akkor locsold meg vele1-2 dl. és kanalazz rá paradicsomcsatnit, amit elsimítasz. A tetején sajt legyen.
Ha megvan, akkor told be a sütőbe és fél óra alatt süsd meg.
Ezt ebédre magában ettem, könnyű kis Móri Ezerjóval, hát csuda volt. Este váratlan vendégek jöttek, ők rizzsel kapták, és nagyon nagy sikert aratott így is!