Vége a szezonnak, leesett a hó, a tyúkhúr már elfagyott, legközelebb tavasszal, amikor jön a zöldéhség lesz alkalmad elkészíteni. És a sok-sok hegyekben álló karácsonyi kaja és elképesztő mennyiségű sütike között egy kis zöld...
Sajnálom, hogy későn próbáltam a tyúkhúrt, mert finom.
Ezt a salátát egy japán recept "ihlette", de azért nem írom, hogy melyik, mert mindenben alapanyagban különbözik, csak a metódus az.
Tehát: a tyúkhúrt leforrázod ha magyarul főzöl, de blansírozhatod is, ha gasztróul készíted. (Persze tisztítás után). Sózod, egy kevéske édesítőt tegyél hozzá (cukor, nádcukor, xukor, stívia, édeske, attól függően, hogy milyen csodában hiszel, csak egyet ne higgyél: hogy nem lesz 2013 tavasza, amikor elkészítheted a salátámat, hidd el, nem lesz világvége 2012. december 21-én). Adj hozzá egy csepp balzsamecetet, és három kanálka édes Malagát (na most megint az jön, amid otthon van: Garrone, Martini, sherry, édes rizsbor, Tokaji Aszú, nekem Malagám van a bárszekrény sarkában - csak az asszony meg ne tudja, hogy így pazarlom, amit négy éve hoztam neki ajándékba Malagából hazajövet, és bedörgölt belőle vagy két decit, persze vendégekkel együtt). No, még nincs kész, hanem adjál bele egy kevéske sötét szójaszószt, majd a végén megszórod valamilyen olajos maggal (én hántolt szotyit daráltam kávédarálón, de ezt el nem árulom senkinek, inkább azt mondom, hogy fenyőmaggal készítettem, az sokkal drágább és kulinárisabb, bár ízben nem lehet érezni, hogy melyiket használtad.)
Ezzel kész is.
Ugye nem egy ördöngösség? Ja, és eheted japánul is vagy kínaiul is: