A kertben már kevés a friss zöldség, amiből könnyű (diétás) [ne adj' Isten, fogyókúrás] fogásokat készítsünk, és ugye az ember bizonyos alkalmakkor ki is akar tenni magáért, az alábbi fogás is így született: vendégeket vártunk...
Az anyósom mindig kivágta a Nők Lapjából a recepteket, borítékokba rendezte, azok között találtam az alábbi receptet:
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2,5 dl olívaolaj, 20 dkg reszelt sajt, só, bors
A borjúhoz:
Elkészítése:
A püré:
A burgonyát főzd meg, törd össze, sózd, borsozd. tedd bele a reszelt sajtot, és add hozzá az olívaolajat, keverd jól el.
Akkor jó, ha a massza "rugalmasnak" tűnik.
A borjút így készítsd:
Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, és barnára sütjük benne a hús mindkét oldalát. Mellérakjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és takaréklángon 1-2 percig pároljuk. Leöntjük a narancs levével, és annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Ízesítjük a narancs és citrom héjával, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a babérlevéllel, megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve egy-másfél órán át, mérsékelt tűzön főzzük, amíg a hús omlóssá nem válik. Ha olajbogyót is teszünk bele, csak 30 perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá! A húst felszeletelve, mártásával leöntve, rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk. (Én még be is sűrítettem két deci főzőtejszínnel, és nem lett rosszabb tőle!)