És savanyú uborkával.
Az úgy volt, hogy rábukkantam az Origón egy írásra, ahol a vegák és a paleósok kaptak egy kezet, azaz jól megkapták a magukét, mert csalnak, és mint tudjuk, aki csal az lop is, aki lop az öl is, oszt aki vega és paleós az előbb utóbb az akasztófán végzi!
Nem hiszed? Olvasd el a cikket, de csak azután, hogy a receptem végére értél, mert valld be: irtóra fúrja az oldalad a kíváncsiság, hogy mi is az a gördice, és hogyan készül? Elöljáróban egy jó hír: ha nem vagy vega, akkor hússal is készítheted!!!
Nos a gördice egy Dél-Vegán kaja Észak-Paleo megyéből, amit pofon egyszerű elkészíteni!
Olyan eccerű, hogy még bográcsban is készítheted, ha nem vagy vega! Vagy kemencébe, de ott nem szokták.
Tehát:
Hozzávalók:
25 deka búzahús vagyis szejtán.
1 nagy fej hagyma apróra vágva
pirospaprika csapott evőkanál
Ízlés szerint mehet bele erős paprika is.
Kókuszzsír 14 gr, vagy valamilyen olaj két evőkanálnyi.
Elkészítése: Az olajon a hagymát megdinszteled. Tehetsz alá kis vizet is. ha szép üveges, megszórod piros paprikával, belekevered a kockára vágott szejtánt, adsz alá egy kevés vizet, és fedő alatt szépen összefőzöd. Ha a víz elfogy, lehet pótolni.
Kész.
Én főtt burgonyát ettem mellé és savanyú uborkát.
Finom volt!
U.I.: Ha azt mondod, hogy ez pörkölt, akkor valójában igazad van, de akkor a cikk szerint pszichésen károsodott vagyok, és féloldali húsehetnékes agylottyanásom van, tehát azért készítem. Nyilván nem tudja az Iván gyerek, hogy a hagymás paprikás alapban megpárolt valami az ételkészítési mód, és nem biztos, hogy sertés-, marha-, csirkehúsból kell készülnie. Mert ha nem tudná, van olyan beszéd a gasztronómiában, hogy aszondja: gombapörkölt, karfiolpörkölt, hogy a paprikás krumpliról ne is is beszéljünk, csak az hosszú lére van...
Szóval, ha ezután pörköltöt készítek vega módon, hogy ne legyek csaló, én gördicének hívom!
Elvégre Kohn is azt mondta a hentesnek, amikor sertéshúst vásárolt:
- Maga csak adjon abból a halból, és ne azt magyarázza, hogy maga minek hívja!