Amikor cukros lettem (ennek lassan két hónapja, hogy kiderült és kezelnek), felrémlett előttem a feleségem egykori szobatársa a szemészeten, aki inkább választotta a megvakíttatást, minthogy elviselje a cukorbetegség okozta szemfájdalmat. Aztán a lábam egy darabját se igazán szeretném kórházban hagyni.
Azt mondtam, hogy nem!
Szigorúan betartom a diétát.
És gyerünk mozogni.
Szorgalmasan olvasom a mindenféle internetes szakoldalakat.
Azóta minden nap fogyasztok olyan élelmiszert, ami a vércukorra jótékony hatással van! Kurkumát (de ez az ízületeim miatt régi fűszerem!), fahéjat teszek a teámba, ami nem fekete, hanem zöld, mindkettőt fogyassza mindenki, aki hasonló bajjal küzd. Az ázsiai fűszeresdobozban van görög szénám, ami szintén pozitívan hat a cukorra.
Ma volt az úszós napom, egy kilométert úsztam (igaz egy óra alatt, de nekem nem Michael Phelps-et kell legyőznöm, hanem a diabeteszt! Egy óra mellúszás nagyjából 1200 kcal égetéssel jár együtt, egy kiló zsír elégetéséhez 7700 kalóriát elégető mozgás kell)
Ja, megmondom az éhhomi cukromat január közepétől tegnap reggelig:
7,4 - 8,0 - 10,8 - 6,5 - 6,6 - 5,6 amiből látszik a csökkenő tendencia!
Ma a vacsorám egy magam kreálta étel volt, maradékból, meg kínai stílusban. Nagyon szeretem a wokban sült zöldségeket, csak némi fűszer kell hozzá, ami ázsiai jelleget kölcsönöz. Kis sárgarépa, zeller, káposztaféle, meg ilyesmi.
Pöttyet arcomra estem, mert semmi efféle nem volt a hűtőben, de volt tofu, volt délről maradt köles, hagyma mindig van, hát nem estem kétségbe! Ez lett belőle!
A hozzávalókat nem is írom le, mert nincsenek kötött szabályok:
A hagymát karikára vágtam, szétbontottam szálakra, majd meglocsoltam almaecettel, sóztam. A kápia paprikát is kockára vágtam, és hozzá adtam a hagymához. Ezután egy wokban felhevítem az olíva olajat, beledobtam a tofut, kicsit pirítottam, majd a hagymás paprikát, illetve a paprikás hagymát, vagyis izé... szóval ment bele. és kicsit megpirítottam. Száraznak tűnt, ezért aláöntöttem egy kis tejet, kevertem egyet-kettőt, és hozzáadtam a délről maradt főtt kölest. (Gondolom kókusztejjel finomabb, de momentán nincs itthon).
Átkavartam, adtam hozzá wok fűszert (bár nagyon nem vagyok híve a fűszerkeverékeknek), két teáskanálnyi teriyaki szószt, utánasóztam, és kész volt. Ekkor megszórtam egy késhegynyi kurkumával. A tányéron madársalátával kísértem.
Zöld teát ittam hozzá. Stíviával ízesítettem, és szórtam bele egy késhegynyi fahéjat.
307 kcal, fehérje: 17 g., szénhidrát: 48 g., zsír: 18 g.