HTML

Számlálóm:

A Seafalcon főz

Friss topikok

  • Seafalcon: @GGy: Csináld meg, nagyon finom! Köszönöm! (2018.03.23. 21:13) Nagyszékelyi "kelt-sült-főtt" cipó
  • motoroskonyhaja: Az írás -és a hangulata- nagyon tetszik, gratula! Egyszerűbb megoldás: pucolás után le kell resze... (2017.10.30. 19:35) Retek, ami fekete
  • Seafalcon: @narrátor: ezek jó ötletek. Azóta sokszor tettem a reggeli rántottámba is! Levest is készítettem..... (2017.09.09. 16:33) Porcsinsaláta
  • Seafalcon: @VeeVee: Hát az a zöld nagy lapulevél... Levélzöldség, kétféle van, a bordó és a világoszöld, más ... (2015.11.13. 14:11) Mángoldos rizottó majdnem Gordon Ramsay módra tálalva
  • gyogyszernelkul: A kurkumának nagyon jó hatása van szervezetünkre, nemcsak ízületi problémákra, hanem méregteleníté... (2015.07.08. 18:44) A hobbiparaszt pórélevest főz

Címkék

90 napos diéta (12) alma (1) aludttejleves (1) aszalás (1) átverés (1) babgulyás (1) balzsamecet (1) barna rizs (2) bazsalikom (9) bébi spenót (1) befőzés (2) befőzőautomata (2) besamel (1) bimbóskel (1) birsalma (1) bodzalekvár (1) bogrács (1) borecet (2) borjú (1) bőrös császárhús (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyapüré (1) burgyonya (1) búzahús (1) búzasikér (1) camembert (1) cefre (1) cékla (4) céklalevél (1) chili (4) chiliszósz (1) ciabatta (1) citrom (1) citrommártás (1) csalamádé (1) csatni (2) csicseriborsó (2) csicsiókairtás (1) csicsóka (9) csicsókamentesítés (1) csili (1) csiliszósz (2) csirke (6) csirkecomb (1) csirkemáj (2) csirkeszárny (1) cukkini (7) cukorbetegség (6) curry (1) darált hús (1) diabetikus (1) diéta (6) dió (2) édeskömyény (1) egészséges (1) esküvő (2) fagyasztás (1) fehérhagyma (1) fehérjenap (4) fekete retek (1) fényképezőgép (1) fogyás (2) fokhagyma (3) fotók (1) főzelék (2) francia (1) füstölt oldalas (1) fűszeres zsemlemorzsa (1) gépi tabletta (1) gnocchi (2) gomba (2) gombaleves (1) Gordon Ramsay (2) görögdinnye (1) gőzgombóc (1) gránátalma (1) gubatorta (1) gyömbér (3) gyümölcsnap (1) habart (1) hagyma (2) hajdina (1) hal (2) házi sajt (4) házi tej (2) hideg leves (1) HK (2) hobbiparaszt (1) humusz (1) indiai (2) kacsafröccs (1) kakukkfű (2) KalóriaBázis (2) kapor (1) káposzta (1) karalábé (2) karalábéfézelék (1) Kécza Sándor (1) kelbimbó (1) kelt-sült-főtt (1) kelt gombóc (1) kemenc (1) kemence (1) keményítőnap (7) kenyér (2) kerekrépa (1) kert (2) kínai (1) kirántott (2) Kislegény a gáton (1) knédli (2) kocsonya (1) kolbász (2) köles (1) köménymag (1) Konyhafőnök (1) köret (1) kovászos (1) kovászos uborka (3) kövér porcsin (1) krémleves (4) krumpli (7) krumplisaláta (1) krumplis tészta (1) kurkuma (1) lecsó (2) Legény a gáton (1) lekvár (1) leves (13) lilahagyma (1) lila káposzta (1) lila krumpli (2) lombozás (1) Magyarország szeretlek (1) mákos guba (1) mamaliga (1) mandula (1) mángold (5) marhafartő (1) marhalábszás (1) medvehagyma (1) menta (1) méz (1) mosogatógép (1) muszaka (1) Naga Jolokia (1) Nagylegény a gáton (2) Nagyszékely (1) Neil Perry (1) Nemzeti Gulyásnap (1) nyögvenyelő (1) öblítőszer (1) oklevél (1) olíva (1) olvasás éjszakája (1) oregano (1) pacal (1) padlizsán (7) palacsinta (1) paleo (1) pálinkafőzés (2) pangasius (1) paprika (2) paradicsom (12) paradicsom csatni (1) parmezán (1) patisszon (2) petrezselyem (2) pince (1) pincepörkölt (1) pirítós (2) pöfeteggomba (1) Pokol Konyhája (1) polenta (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) pucolás (1) puliszka (1) pulyka (1) rántott hal (1) rántott sajt (1) reggeli (1) retro (1) rizottó (1) rizs (1) rosztyóka (1) rozsliszt (1) sajt (7) saláta (4) sárgabarack (1) savanyítás (1) savanyúság (1) savanyú káposzta (2) Scoville egység (1) seberli (1) SHU (1) sorsolás (1) spagetti (2) SPAR (1) spenót (4) sült (1) sült tészta (1) sütőtök (2) sütőtökleves (1) sváb (1) szakácskönyv (1) szakácsverseny (1) szarvas (1) szejtán (3) szenteste (1) szezámmag (1) szezámmagőrlő (1) szilva (2) szója (1) szója fasírt (1) Sztárséf (1) sztrapacska (1) T.bálint kiadó (1) tahini (1) tartósítás (1) tartósítószer nélkül (1) tejfel (1) tejoltó (1) télre (1) tengeri hal (1) tészta (6) tésztasaláta (1) tócsni (1) tofu (2) tojás (4) tök (2) töltött káposzta (2) Trinidad Scorpion Butch t (1) tyúkhúr (2) uborka (2) vad (1) vega (1) vegán (2) vöröshagyma (1) wok (2) Yellow Bhut Jolokia (1) (1) zeller (1) zöldség (6) zsálya (2) Kövér porcsin (1) Címkefelhő

Stat

Minden, ami késik, előbb-utóbb bekövetkezik, mint például a bográcsozóm kipróbálása. Isten bocsássa meg, hogy eddig nem volt kedvem 59 fokon, a napsütésben előbb ropogósra sülni, mint a kaja...
De a családi összejövetelre már tűrhetős volt az idő, lehetett bográcsban főzni!

Az asszonykám találta a receptet. Megvette a 100 legjobb bográcsétel című receptfüzetet, és abban volt ennek a kajának a leírása. Tíz főre vásároltunk, kilencen voltunk, és előre bocsátom: igazán remek étel került az asztalra!

Akkor nézzük a hozzávalókat: (egy kiló húsra vetítve)

1 kg. marhafartő, közepes kockára vágva,
20 deka vereshagyma (én ha bográcsban főzök akkor kizárólag karikára - félkarikára - vágom, nem kockázom)
20 dkg. sárgarépa felkarikázva,
20 deka jó húsos kolozsvári szalonna,
2 evőkanál paradicsompüré,
3 gerezd fokhagyma pépesítve (kockára aprítod, kupacba összehúzod, megsózod és a kés lapjával pépessé töröd)
10 deka magozott fekete olajbogyó,
50 deka hámozott paradicsom (a francia recept azt írja, hogy ki is kell magozni, de én azzal nem foglalkoztam)
őrölt bors, só, fél csokor petrezselyemzöld, csipetnyi szárított kakukkfű,
1 dl olaj,
3 deci erőleves (ez marhahúsleves kockából készült),
3 deci vörösbor,
és most jön a kurfli: a recept azt mondja, hogy 2,5 deka liszt és 5 deka vaj, amit simára keverünk, majd a végén ezzel sűrítjük. Ezt én nem mertem megcsinálni gyakorlat nélkül, ezért 3 deci tejföllel és liszttel habarást készítettem, azzal sűrítettem.

Nagyon fontos, hogy a főzés kezdete előtt rakj tüzet a bogrács alá, ehhez nem írom le a hozzávalókat, csak mondom, hogy lakásfelújításból van bontott parkettánk, az igazán remek tüzelő! Ha neked nincs, akkor a szoba sarkánál kezd a bontást...

Na, szóval ha a láng alább hagyott, az olajon pirítsd meg a húst. Vedd ki, tedd félre, tartsd melegen.
A visszamaradt olajra dobd rá a szalonnát, hagymát, sárgarépát. Öt perc alatt pirítsd meg, majd mehet bele a paradicsompüré, a fokhagyma, az erőleves és a vörösbor. Sózzad, borsozzad, kakukkfüzzed, majd forrald fel. Ezután megy bele a hús.


Közepes tűzön (4 parketta, 20 centire a bogrács aljától amikor már parázslik, ez a közepes fokozat nálam :-) egy órán keresztül főzzük. Ezután jön bele a paradicsom és az olajbogyó, a vajjal elkevert lisztet belevegyíted (én tejfölös habarást készítettem), összeforralod, és kész. Nálam a duma miatt a tűz majdnem elaludt, ezért a főzési idő másfél óra lett. A végén kevertük bele a petrezselyemzöldet!

Készítettünk hozzá főtt burgonyát, a kis bogrács aljába azt tettük, és rászedtük a húst. megmondom az őszintét, hogy ez még fog készülni, mert igencsak ehetős étel!

Jó étvágyat hozzá!

Címkék: francia bogrács marhafartő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://seafalconfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr395469136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása